Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Skadar fettrik kost hjärnan?

NutritionSkapad av Ralf Sundberg mån, februari 13, 2012 08:47:37

I debatten som sändes från TV4:s morgonstudio, inledde Professor Charlotte Erlansson-Albertsson (CEA) med att hävda att den diet som nu mer än 500.000 svenskar äter skulle vara skadlig för hjärnan. Man skulle ha sett skador i hypothalamus påstod hon.

Hennes påståenden är intressanta. Från CEA:s krets fick jag nyligen en studie, som tycks vara underlaget för hennes argumentation. I denna fann man mycket riktigt att råttor som åt en fettrik kost blev fetare än de som åter standardburfordret, och att dessa mycket riktigt uppvisade skador, glios i det center i hypothalamus som ansvarar för aptit- och viktreglering. Man hade sedan gjort en eftergranskning av Magnetröntgen- (MR)-bilder av feta människor från ett sjukhusarkiv, och fann att dessa uppvisade samma skador. Högintressant med andra ord.

Här är hela artikeln: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3248304/?tool=pubmed

Men för att förstå den här typen av studier rätt måste vissa frågor besvaras. Den viktigaste är: Vad innehöll den så kallade högfettskosten? Det uppgav nämligen inte artikeln. Men med hjälp av en identitetsbeteckning fann jag att den innehöll det här:

http://www.taconic.com/user-assets/Documents/Taconic_D12492.pdf

En hel del socker alltså. Absolut inte LCHF!

Det förklarar saken. Råttor är djur i människans närhet som genom evolutionen är anpassad till att äta fröer, på senare tid främst då från människans sädeslager. Råttan är lika lite evolutionärt anpassad som människor till en diet med högt sockerintag, som påverkar belöningssystemet, så för att få råttor att leva på flott sockrade man alltså detta och fick råttorna att gå upp i vikt. Socker består av lika delar glukos och fruktos. Fruktos kan inte användas av muskelceller utan ger förhöjda, skadliga blodnivåer, och mycket talar för att fruktos i sockret är det som ger upphov till de påvisade skadorna.

Att skador av denna typ ses hos människor som är feta, kan alltså inte användas som skrämselpropaganda mot LCHF. Vid det här laget vet vi att det är svårt att bli fet utan socker. Men förekomsten av skadorna kanske är en orsak till att en del har svårt att normalisera sin vikt, även med kolhydratreducerad kost som vanligen sänker insulinbildningen. Jag kommer att återkomma till det senare.


  • Kommentarer(21)//blogg.ralfsundberg.se/#post8