Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Den märkliga Västerbottenstudien

NutritionSkapad av Ralf Sundberg mån, juni 25, 2012 18:45:45

Härom veckan publicerades i Nutrition Journal en studie från det så kallade Västerbottenprojektet. Efter att ha läst artikeln och blivit förbluffad över vilka märkliga slutsatser författarna dragit ur sina siffror funderade jag över om det är värt att ödsla några ord om detta över huvud taget.

Men efter att Livsmedelsverket lovordat studien på sin hemsida känner jag mig tvungen att ta bladet från munnen.

Man kanske kan kalla det för en studie. Men vetenskap är det inte.

Studien återfinns här: http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-11-40.pdf

Så här förhåller det sig. År 1985 påbörjades ett projekt i Norsjö kommun i Västerbotten, sedermera kallat Västerbottenprojektet. Man har bland slumpvis utvalda invånare gjort en kostenkät bland som följts upp med mätning av längd, vikt och ett enkelt kolesterolvärde.

Samtidigt har man försökt påverka invånarna till att äta mindre fett, mer kolhydrater och motionera mer. Vad som man kunnat konstatera är att invånarna då rapporterat att de ätit mindre fett och mer kolhydrater, deras kolesterolvärden har minskat något samt att deras vikt har börjat öka år från år. (Trots det sistnämnda tycker Livsmedelsverket att detta är en insats för folkhälsan!)

Vad som nu föranleder den nu publicerade rapporten är att Västerbotteninvånarna de senaste åren rapporterar att de äter mindre kolhydrater och mer fett. Värst av allt anser författarna är att konsumtionen av smör och grädde ökat. Trots detta fortsätter kroppsvikten att öka i detta nordliga landskap i samma takt som förut. Och de senaste tre åren ses en ökning av kolesterolvärdena, påpekar de.

Detta båda observationer tar författarna som anledning till att misstänkliggöra så kallad LCHF-kost för att orsaka viktuppgång och högre kolesterolvärden. De hävdar att deras studiedata bevisar att sådan kosthållning vunnit mark i doktor Annika Dahlqvists hemtrakter och att detta nu riskerar att leda till att flera människor riskerar att dö av hjärtinfarkt.

Deras argumentation är visserligen intressant, men följer inte sedvanlig logik. Det orsakssamband som de menar föreligger förmår inte de data de åberopar bevisa.

De tar i första hand fasta på att totalkolesterol gått ner år efter år, för att sedan ha ökat. De redovisar andelen personer som tar kolesterolsänkande mediciner, men trots att den andelen ökat från år till år, tolkar de den genomsnittliga minskningen av kolesterolvärden under samma tid som ett resultat av att folk följt deras kostråd, snarare än att medicineringen under samma period ökat drastiskt. När värdena så ökat marginellt de senaste tre åren övertolkas detta. Författarna talar om skadliga nivåer trots att de genomsnittsliga kolesterolvärdena naturligtvis är normala. Inte heller redovisar de spridningsintervallen. Och framförallt bluffar de när de talar om risk för skadliga effekter eftersom de endast undersökt totalkolesterol, ett värde som vi numera vet att det över huvud taget inte korrelerar till hjärtkärlsjukdomsrisk.

När det gäller viktutvecklingen i Västerbotten har den ökat under hela den studerade perioden. Den ökade trots de kostråd författarna vill påstå är hälsosamma, och den ökade i genomsnitt under den period författarna tror att dessa kostråden trotsades.

Intressant nog redovisar man bara genomsnittet för hela befolkningen. Man redovisar inte vad som hände med kolesterolet eller vikten hos de som börjat äta mer fett och mindre kolhydrater, i jämförelse med dem som äter mer fettsnålt än förut, trots att de naturligtvis hade kunant räkna fram det. Man kan utgå ifrån att om sådana beräkningar har gjorts, skulle de slutsatser man ville dra, inte stödjas av data. Det är antagligen därför materialet presenteras på det sätt som skett.

Detta är ett typexempel på en studie som publicerats trots att den använda forskningsmetodiken inte går att använda för att bevisa något. Likväl citeras den i pressen och av Livsmedelsverket som om detta var vetenskap.

Så man kan undra varför den publicerades.

Då är det dags att titta i jävsdeklarationen.

Författarna uppger att de inte har något jäv att redovisa. Här bluffar de förstås.

Umeåprofessorerna Ingegerd Johansson och Göran Hallmans har ju kända band till livsmedelsindustrin och dess lobbyinggrupper som Swedish Nutrition Foundation (SNF) och har också tillhört Livsmedelsverkets expertgrupper.

Hallmans har varit konsult åt multinationella livsmedelsföretag som pastatillverkaren Barilla.

Ingegerd Johansson, professor i kariologi (inte kardiologi) var för övrigt den första från myndighetssverige som i ett brev försökte skrämma Dr Dahlqvist för att LCHF-kosten skulle strida mot ”Vetenskap och Beprövad Erfarenhet”. Bland hennes meriter noteras en märklig studie, där hon associerar fett i kosten med ökad risk för hål i tänderna, trots att alla tandläkare (och många läkare) vet att fett inte gynnar de bakterier som orsakar karies, utan att det är stärkelse och socker som laktobacillerna producerar sina frätande syror av. Sådana studier gillar förstås socker- och läskindustrin, som bidrar ekonomiskt till SNF, och deras ”experter”.

Den nu aktuella studien har alltså inget värde som vetenskapligt dokument. Den är en partinslaga att användas av grenar av livsmedelsindustrin i deras ständigt pågående lobbyingverksamhet, som dessutom kan användas för att skrämma konsumenter från att ändra sina kostvanor till det som är mer hälsosamt, nämligen mindre kolhydrater och mer naturligt fett.

  • Kommentarer(12)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ralf Sundberg tis, augusti 13, 2013 16:28:42

PS. Länk till studien ifråga.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17132608

Skapad av Ralf Sundberg tis, augusti 13, 2013 16:27:52

Mycket intressant kommentar Pingo.

Det finns en toxikologisk studie på råttor från Frankrike som gjort just för att se om Cs 137 i doser som vid Tjernobyl påverkar lipidmetabolismen och det var så. Man fann 20 % högre nivåer av bland annat Apolipoprotein B som ingår i LDL bland annat. Så dina tankar om att det var Tjernobyl som kan ha orsakat den observerade stegringen är fullt tänkbar, men är naturligtvis inte bevisad.

Skapad av Pingo tis, augusti 13, 2013 07:29:24

Intressant att Västerbottensstudien startade året innan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Nu blev inte just Norsjö mest drabbat av nedfallet men nog ser det ut som att de fick en rejäl släng av sleven med Cs-137 och annat radioaktivt material. Renarna har länge haft bekymmer med just Cesium i köttet och torde ha även ha gått över i människorna via kött, bär och svamp.

Det är kanske inte är helt orimligt att tro att just totalkolesterolet borde öka för dessa människor som blivit exponerade för detta nedfall via maten. Undrar just hur förekomsten av Cancer ser ut i Västerbottensstudien av de som följt de fettsnåla råden.

Västerbottensstudien fick liksom ett olyckligt inslag av Cs-137 och annat smått och gott från Tjernobyl så den kan gissningsvis leda till konstiga resultat.

Skapad av MNH tor, juni 28, 2012 10:49:59

Kanske dags att även börja fördjupa sig i vad kolhydrater i form av spannmålsprodukter ställer till med. Rekommederar boken "Dangerous Grains" av James Braly och Ron Hoggan. Finns bl.a. på Bokus.

Skapad av Tobias Edén ons, juni 27, 2012 20:52:11

Läsvärt!! Tack!!

Skapad av hanna ons, juni 27, 2012 17:13:51

tack för att du lägger ner tid och tankar runt den här debatten! det är så skönt att läsa när det är väl underbyggt och logiskt, till skillnad från medias blåsta artiklar. jag ska fortsätta läsa dina kommentarer.

Skapad av miap ons, juni 27, 2012 10:37:21

Fantastiskt väl förklarat. Och jag är inte förvånad, lobbyismen lyser verkligen igenom. Jag fortsätter givetvis med LCHF vad dessa köpta forskare än hittar på. Det som förvånar mig är däremot att SVT lånar sig till att gång på gång skriva negativa texter om LCHF, speciellt som vetenskapsredaktionen gjort ett alldeles utmärkt program om just LCHF.

Skapad av JOW ons, juni 27, 2012 07:31:25

Och här är ännu en undersökning att titta djupare på:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/for-mycket-kott-okar-risken-for-hjartsjukdom-och-stroke

Skapad av Josef Boberg tis, juni 26, 2012 17:00:53

"Den nu aktuella studien har alltså inget värde som vetenskapligt dokument. Den är en partinslaga att användas av grenar av livsmedelsindustrin i deras ständigt pågående lobbyingverksamhet, som dessutom kan användas för att skrämma konsumenter från att ändra sina kostvanor till det som är mer hälsosamt, nämligen mindre kolhydrater och mer naturligt fett."VÄL TALAT !

Skapad av maxiq tis, juni 26, 2012 15:07:12

Annika Dahlqvist bor och verkar i Västernorrland, inte Västerbotten. Annars var det en bra och intressant artikel :-)

Skapad av kerstin hallert tis, juni 26, 2012 11:29:37

Varför får en studie av detta slag sånt utrymme undrar med all rätt docent Sundberg och svaret är lätt att ge. Det handlar om en absolut okritiskt bedriven distribution som garanterar aldrig så värdelösa dokument såväl utrymme som feta rubriker med journalister som inte kan tolka dem och vad värre är kan heller inte ringa upp nån som kan läsa rätt.

Den nivån på distributionen gör journalister till lika farliga för folkhälsan som chips och läsk. Låt dem inte vara det. Låt varje granskning åtföljas av en påminnelse i saken.

Skapad av HerrBanan tis, juni 26, 2012 00:04:45

För en som bara kommit till C-nivån inom högskolevärlden är det här så skönt att läsa, du förklarar så bra. Tack för det du gör när dom där irrblossen kommer med sina påhitt. Läser Forkningsfusket nu, det är riktigt ruggig bok du har tåtat samman, men bra.