Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Socker är ett gift

NutritionSkapad av Ralf Sundberg lör, juni 30, 2012 10:02:45
Allt fler forskare och och en allt större del av allmänheten börjar inse att socker kanske är vårt största hälsoproblem.

Alla kolhydrater är nämligen inte lika. Framförallt är det skillnad mellan glukos och fruktos.

De svenska forskarna Folke Lindgärde, Bengt Vessby och Bo Ahren undersökte kostvanor hos kvinnor hos ett sydamerikanskt naturfolk och jämförde med en grupp indiankvinnor som levde i slummen i Lima. Båda grupperna åt mestadels kolhydrater och så extremt lite fett som 20 % av kalorierna. Medan de indiankvinnor som inte exponerats för jordbrukssamhällets produkter varken blev feta eller utvecklade diabetes, så hade de fattiga kvinnor som åt den moderna kosten en mycket hög förekomst av bukfetma och diabetes, något som ökade trots att de efter fem års observation minskat något i vikt.

I ena fallet ger en fettsnål kolhydratrik kost inte metabola syndromet och diabetes, i det andra fallet ses en fullständig explosion.

Enda förklaringen måste vara att kolhydratkällorna inte var densamma. Naturfolket åt varken spannmål eller socker.

Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!

I videoinslaget här http://www.youtube.com/watch?v=sXhKQEdIDa0

kan du lära dig mycket om varför fruktos bör betraktas som ett gift som långsamt försämrar vår hälsa.

  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Rolf Löfgren tis, september 25, 2012 20:26:31

Sidan Kostdemokrati rekommenderas, där finns mycket information om kost och hälsa:http://www.kostdemokrati.se/

Skapad av nisse ons, juli 18, 2012 22:35:47

annison,i USA finns det läkare som hos en patient med nästan helt förkalkade kranskärl lyckats reversera placket 75% med hjälp av LCHF liknande kost i kombination med rejäla doser av D3-vitamindet hela tog endast 18 månaderdu kan läsa mer hos kostdoktorn.se

Skapad av Klara fre, juli 13, 2012 20:57:55

Det här med att dagens veta inte är detsamma som för 50 år sedan. Är det växtförädling eller hur man maler mjölet som är problemet. För om man vill hitta ett bra hederligt vetemjöl, var? Var kan man läsa mer? Tack gör bra inlägg!

Skapad av Piltson sön, juli 01, 2012 11:48:44

Jo, det där är värt att sprida. Men till slut aviseras där diverse andra framställningar, bland annat en dr Sanchez som förbehållslöst förklarar fetmafrågan med teorin om "energibalans". effekten av olika näringsämnen kommer där inte på tal.

Skapad av Annison sön, juli 01, 2012 10:53:51

Hej, jag skulle vilja veta om det är bra för mig att börja äta Lchf när jag redan har plack i stora kroppspulsådern? Försvinner det bort eller bildas det mer av fetter? //Annison