Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Finns det en länk mellan s.k. rött kött och hjärtsjukdom?

NutritionSkapad av Ralf Sundberg tis, april 09, 2013 17:24:52
Igår kom nyheten via BBC, att forskare nu funnit länken mellan rött kött och kranskärlssjukdom i hjärtat.

Påståendena kommer från en översiktsartikel, e-publicerad i Nature Medicine, med ett imponerande författargarnityr inkluderande bl.a. Ronald M Krauss.

Denne fettforskningens gigant är mest känd för att ha visat att det är bara små täta LDL-partiklar som är associerade med hjärtkärlsjukdom. Han har också visat att konsumtion av mättade fettsyror minskar förekomsten av denna typ av av partiklar, medan sockerkonsumtion ökar den. I själva verket beror minskningen i storlek och därmed den möjliga farligheten av LDL, denna viktiga transportör på att det förelåg relativ brist på kolesterol i levern när de bildades.

Åter till den nu aktuella översiktsartikeln. Det påstås att mikrober i tarmen omvandlar l-karnitin, ett livsviktigt ämne som våra mitokondrier, muskler, nerver och hjärtan är beroende av, och som naturligtvis finns i kött från andra djur till trimethylamine-N-oxide (TMAO). Detta ämne, en gas, påstås påverka lipidmetabolismen på multipla sätt så att kolesterolet ökar och våra artärer täpps till enligt pressmeddelandet från Cleveland Clinics http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/cc-ccr040513.php

Länk till artikeln finns här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23563705

Naturligtvis handlar detta om rena spekulationer, dessutom på mycket lösa grunder.

TMAO har multipla biologiska effekter enligt 139 publikationer listade på PubMed. Påverkar proteinveckning bland annat. Men en sökning på TMAO och cholesterol ger endast 7 träffar, varav endast ett arbete skulle ha kunnat ha relevans, där makaker matats med med en högfetts-högkolesteroldiet. Jag har bara läst abstract. Men vis av rått- och musforskning vet jag att sådana här dieter endast fördrages hos dessa djur om de är rejält sockrade.

Vidare. Hos människan ser man en ökning av karnitin i blodet hos hjärtsjuka personer. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22622056. Författarna vill därför göra gällande att detta orsakats av rött kött. Jag menar att det är troligare socker som orsakar förändringar i karnitinpoolen.

Så här är det nämligen. Hjärtmuskulaturen föredrar fria fettsyror och ketoner som bränsle framför glukos. Den vanliga muskulaturen bränner normalt glukos först eftersom höga glukosnivåer i blodet är skadliga, därefter fettsyror.

Karnitin har i uppgift att transportera in långa fettsyror i mitokondrierna, cellernas kraftverk. Om ditt huvudsakliga bränsle är glukos, därför att du äter för mycket socker och snabba kolhydrater, får du höga nivåer av insulin. Detta hormon stoppar frisättningen av fettsyror från din fettväv, lagrar istället fett och stoppar användningen av fettsyror i musklerna. Faktum är att det karnitin som då strömmar ut från muskulaturen i hög grad är bundet till fettsyror som palmitat, vars nivåer stiger vid insulinresistens, alltså begynnande diabetes typ II. Allt talar således för att förhöjda karnitinnivåer är kopplat till för hög sockerkonsumtion.

Som vanligt förhastade slutsatser. Som basuneras ut för att de är politiskt korrekta för livsmedels- och läkemedelsindustrin samt för den nu aktuella globala jordbrukspolitiken.

Vill du veta sanningen om hur viktigt karnitin är för vår ämnesomsättning, läs här:

Translating the basic knowledge of mitochondrial functions to metabolic therapy: role of L-carnitine

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590819/

  • Kommentarer(9)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Magnus Wassborg tor, augusti 01, 2013 20:32:18

Ralf du är bäst, även normalbegåvade borde kunna ta till sig dina slutsatser, tycker dina motståndare argumenterar som missbrukare av t.ex. tobak eller alkohol. Tomma försvarstal med personangrepp, man litar hellre på korrigerade "forskarrön" som endast är till för att sälja droger i form av läkemedel och livsmedel. Det är egentligen världens smartaste försäljningstrick, dör någon ändå av det man påstår sig bota med t.ex. statiner så kan man alltid ursäkta sig med: ja det var för sent, för långt gånget osv osv. Det är samma skitsnack (statiner) som att mäta salthalter. Kroppen kan själv reglera saltnivån i kroppen om personen dricker tillräckligt med vätska (vatten) per dygn.

Skapad av Anders sön, juli 21, 2013 13:20:29

Nu när du börjat samarbeta med de verkliga dårarna så faller din trovärdighet till noll. Tyvärr måste man vara kunnig för att genomskåda dig och därför kan du lura vanliga människor. Men när du tydligt visar att du tillhör gruppen med knäppa åsikter så hoppas jag att folk börjar inse att du är en bluff. Du är antingen är en idiot eller en cynisk person som vill tjäna pengar på att skriva böcker och få uppmärksamhet. Men du har faktiskt skämt ut dig själv. Jag tror du är medveten om det.

Skapad av Kerstin tor, april 11, 2013 17:41:35

"Som vanligt förhastade slutsatser. Som basuneras ut för att de är politiskt korrekta för livsmedels- och läkemedelsindustrin samt för den nu aktuella globala jordbrukspolitiken". Där slog du hammaren på spiken :-)

Tack Ralf för din blogg och boken Forskningsfusket. Den är superbra.

Skapad av Ralf Sundberg tor, april 11, 2013 17:25:35

För att återvända till din ursprungliga fråga Elin, så har nog vegetarianer och veganer en annorlunda tarmflora jämfört med allätare. Och bland allätare har de som utesluter socker och gluten en annorlunda tarmflora jämfört med de sistnämnda.

Men egentligen spelar det ju ingen roll eftersom kolesterolvärdet inte avgör risken att få hjärtsjukdom. Kvinnor med högt kolesterol lever längre. Detsamma gäller män över 47 år med högt kolesterol. Under den brytpunkten är det lite annorlunda med män. Det hänger samman med att som ett feministiskt nätverk en gång påstod, att män är djur. Vi är aggressiva och mindre stresståliga än kvinnor, eftersom vi liksom andra flockdjur av manligt kön är försvarare av flocken. Stress, alltså fly- eller fäktasituationen, åstadkomer snabba ämnesomsättningsförändringar, blodnivån av det snabba bränslet glukos stiger, fria fettsyror, det mer uthålliga bränslet ökar, och kolesterol stiger. Varför kolesterol? Jo, därför att 90% av vårt kolesterol sitter i cellmembranerna. Kolesterol i form av LDL-partiklar ökar därför i förekomst, för att förbereda sårläkning, vilket ju i praktiken är bildning av nya celler.

Ett ämne för ett kapitel i en ny bok!

Skapad av Elin tor, april 11, 2013 10:15:05

Ursäkta, jag svarar på min egen fråga: enligt http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/2013/04/10/does-carnitine-from-red-meat-contribute-to-heart-disease-through-intestinal-bacterial-metabolism-to-tmao/ så var jämförelsen mellan en (1) kvinnlig omnivore och en (1) manlig vegan... och tydligen är omvandlingen till TMAO lägre hos män än hos kvinnor så det var ingen vidare jämförelse.

Skapad av Elin tor, april 11, 2013 10:08:41

Jag tycker det du skriver låter vettigt, men när jag läser pressmeddelandet från Cleveland clinic står det: "Remarkably, vegans and vegetarians, even after consuming a large amount of carnitine, did not produce significant levels of the microbe product TMAO, whereas omnivores consuming the same amount of carnitine did. "Hur tolkar du det? Jag är inte rädd för rött kött, men jag har en kollega som är det :-)

Skapad av Janicke tis, april 09, 2013 21:39:31

Tack!Anade att du skulle bena ut detta.

Skapad av Josef Boberg tis, april 09, 2013 20:14:14

Ralf - Tack för informationen - och jag kommer att fortsätta med att äta god mat = artegen föda = LCHF-kost - och av det bara må BÄTTRE och BÄTTRE. Lite om hur jag ser på LCHF-tuggandet på den följande länken http://josefboberg.files.wordpress.com/2013/03/kompis2.pdf

Skapad av Kjell Holmsten tis, april 09, 2013 17:57:47

Mycket bra och klargörande sammanfattning och det var precis som jag trodde. Förhastade slutsatser som passar Big Pharma. Tack för detta Ralf!