Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Kampanj mot lågkolhydratkost

SamhälleSkapad av Ralf Sundberg mån, januari 23, 2012 13:53:16
Mitt inlägg igår handlade om en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter som varnar för att rött kött skulle ge cancer. I artikeln citerar Karin Bojs nutritionsepidemiologen Alicja Wolk som felaktigt påstår att alla forskare skulle vara eniga om det, och refererar till ett dokument från 2007 från World Cancer Research Fund (WCRF), en stiftelse med nära band till den av den multinationella läkemedels-, livsmedelstillsats-, besprutnings-, utsädes- och livsmedelsindustrin ägda International Life Sciences Institute (ILSI). Jag tolkade utspelet som ett försök att misstänkliggöra lågkolhydratkost.


Intressant nog publicerades i går ett nära nog identiskt utspel i Bergens Tidende, där näringsforskaren Mette Helvik Morken vid Haukelands sjukhus, refererade till samma dokument från WCRF, och påstod att lågkolhydratkost skulle öka risken för tarmcancer.


http://sprek.bt.no/sprek/Derfor-kan-lavkarbo-gi-deg-kreft-i-tarmene-14309.html


Bergens Tidende köpte emellertid inte argumenten lika lätt som DN:s Karin Bojs utan lät lågkolhydratförepråkare som Fedon Lindberg, med dr Sofie Hexeberg och nutritionsforskaren Dag Viljen Polescynski uttala sig.


Två utspel samma dag med referens till samma dokument från 2007 tyder på att det rör sig om en orkestrerad kampanj i Skandinavien, med syfte att skrämma människor från att våga pröva lågkolhydratkost. Detta är sannolikt inte den första, och kommer väl inte att bli den sista kampanjen heller.


Här kan du läsa mer om hur osakligt utspelet är:


http://sprek.bt.no/sprek/sprek/--Lavkarbo-gir-ikke-kreft-14428.html#.Tx0l-z78VlU.facebook

  • Kommentarer(5)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Veronica ons, februari 15, 2012 09:18:58

Ett annat exempel på att skrämselkampanjen är organiserad är att i såväl Finland som i Sverige har media lyft fram personer som i något skede ätit lågkolhydrat kost och har drabbats av någon sjukdom. I Finland tog kvällspressen upp storyn om en kvinna som fått en hjärtinfarkt, i Sverigen har det handlat om en person som drabbats av inflammerad bukspottskörtel. Att en massa människor som äter "vanlig kost" ständigt drabbas av sjukdomar görs däremot inga rubriker av. Snarare visar dessa exempel hur svårt det är att hitta allvarliga hälsohot pga. lågkolhydratskost. Misslyckad skrämselkampanj försöker man göra.

Skapad av Daniel tis, februari 14, 2012 13:27:56

Lustigt att du skulle säga detta angående orkestrerad kampanj i skandinavien, med tanke på hur mycket liv och rabalder det har varit i alla tidningar och även i TV, där folk smutskastar just lågkolhydratsdieter genom att bland annat påstå att man blir dum och slö. Just så mycket liv, i samband med hela sociala trycket med "köttfri dag" gör att jag kör på mig foliehatten. Uppskattar din blogg - verkligen full med nyttig information och bra källhänvisningar.

Skapad av jon ons, februari 01, 2012 08:42:55

Var det inte så länge sedan en undersökning visade att tarmcancer var överrepresenterat hos vegetarianer/veganer??

Skapad av Frank Nilsson lör, januari 28, 2012 22:12:16

Mycket uppmärksamt och upplysande, Ralf!

I Sverige pågår också en kampanj mot köttätande kring påstådda negativa miljöeffekter, samtidigt i Västerbottenskuriren och Göteborgsposten. VK citerar också Alicja Wolk
http://tiny.cc/ks41o

Det verkar som om de stora intressena bakom de vinstgivande kostråden är ordentligt oroade och börjar trycka på!

Skapad av Helge tor, januari 26, 2012 23:17:12

Hmm hoppas det blir ett skandinaviskt svar.