Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Debattartikel i UNT

SamhälleSkapad av Ralf Sundberg mån, februari 06, 2012 09:38:07

Under rubriken "Statiner gör mer skada än nytta", skriver idag jag och sex ytterligare forskare och läkare i Uppsala nya tidning. Artikeln är en replik på tre kardiologers utspel för ett par veckor sedan, som varnade patienter för att sluta ta kolesterolsänkande medicin. I spetsen för dessa var Björn Dahllöf, som Lars Werkö, hjärtprofessor, redan i början av 2000-talet anklagat för att låta industrins ärenden gå före patientnyttan.


Läs artikeln här:

http://www.unt.se/debatt/statiner-gor-mer-skada-an-nytta-1653445.aspx


  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Anders sön, juli 21, 2013 18:01:24

Du misstolkar och drar slutsatser på ett sätt som gör mig förvånad. Om man är docent så ska man kunna läsa och förstå diagram. Du räknar fel och misstolkar på ett sätt som förvånar mig. Är det medvetet eller har du svårt att tolka vetenskapliga data? Den artikel som du påstår bevisar att statiner inte har någon effekt bevisar inte något alls. Det borde du kunna inse själv.Du har gjort bort dig. Du lurar bara människor som inte har medicinska kunskaper.

Skapad av Ralf Sundberg lör, februari 11, 2012 15:55:39

Dessa hävdar att infarkter blivit mindre vanliga på grund av statiner. Det var just det som studien från Linköpings Universitet klarlade, minskningen kan inte tillskrivas dessa mediciner. Det är beklagligt med kollegor som inte bryr sig om att följa den medicinska litteraturen, utan litar blint på läkemedelsindustrins representanter och köpta forskare .

Skapad av MEM lör, februari 11, 2012 12:37:33

På UNT debatt idag 11.2.2012 går läkare och forskare vid Akis och universitetet här Uppsala ut och försvara statinutskrivningen och menar bestämt att dessa gör stor nytta. Ravnskovs trovärdighet ifrågasätts på ett tråkigt sätt, vilket är mycket nedsättande.