Docent Ralf Sundberg kommenterar

Docent Ralf Sundberg kommenterar

Om denna blogg

I boken "Forskningsfusket" visas hur dagens kostråd kom att formas som ett resultat av de samhällsförhållanden och den vetenskapssyn som rådde efter andra världskrigets slut, då kunskapen om fetternas och kolesterolets roll för cellers funktion till stor del var okänd. Med nya forskningsrön inom läran om fetter, lipidomics, är ett paradigmskifte på gång inom näringslära och medicin. Här kan du följa händelseutvecklingen och debatten.

Skadar fettrik kost hjärnan?

NutritionSkapad av Ralf Sundberg mån, februari 13, 2012 08:47:37

I debatten som sändes från TV4:s morgonstudio, inledde Professor Charlotte Erlansson-Albertsson (CEA) med att hävda att den diet som nu mer än 500.000 svenskar äter skulle vara skadlig för hjärnan. Man skulle ha sett skador i hypothalamus påstod hon.

Hennes påståenden är intressanta. Från CEA:s krets fick jag nyligen en studie, som tycks vara underlaget för hennes argumentation. I denna fann man mycket riktigt att råttor som åt en fettrik kost blev fetare än de som åter standardburfordret, och att dessa mycket riktigt uppvisade skador, glios i det center i hypothalamus som ansvarar för aptit- och viktreglering. Man hade sedan gjort en eftergranskning av Magnetröntgen- (MR)-bilder av feta människor från ett sjukhusarkiv, och fann att dessa uppvisade samma skador. Högintressant med andra ord.

Här är hela artikeln: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3248304/?tool=pubmed

Men för att förstå den här typen av studier rätt måste vissa frågor besvaras. Den viktigaste är: Vad innehöll den så kallade högfettskosten? Det uppgav nämligen inte artikeln. Men med hjälp av en identitetsbeteckning fann jag att den innehöll det här:

http://www.taconic.com/user-assets/Documents/Taconic_D12492.pdf

En hel del socker alltså. Absolut inte LCHF!

Det förklarar saken. Råttor är djur i människans närhet som genom evolutionen är anpassad till att äta fröer, på senare tid främst då från människans sädeslager. Råttan är lika lite evolutionärt anpassad som människor till en diet med högt sockerintag, som påverkar belöningssystemet, så för att få råttor att leva på flott sockrade man alltså detta och fick råttorna att gå upp i vikt. Socker består av lika delar glukos och fruktos. Fruktos kan inte användas av muskelceller utan ger förhöjda, skadliga blodnivåer, och mycket talar för att fruktos i sockret är det som ger upphov till de påvisade skadorna.

Att skador av denna typ ses hos människor som är feta, kan alltså inte användas som skrämselpropaganda mot LCHF. Vid det här laget vet vi att det är svårt att bli fet utan socker. Men förekomsten av skadorna kanske är en orsak till att en del har svårt att normalisera sin vikt, även med kolhydratreducerad kost som vanligen sänker insulinbildningen. Jag kommer att återkomma till det senare.


  • Kommentarer(21)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Eva tor, augusti 08, 2013 23:45:42

Anders: Så som du uttrycker dig tror jag var och en begriper att du går på högoktanig sockerlösning. Skärpning!!

Skapad av Anders sön, juli 21, 2013 13:47:46

Ralf Sundberg är ju också ett exempel på en person som beter sig underlig efter att ätit denna kost under en längre tid. Du borde kanske tänka efter lite och inse att det inte är omöjligt att LCHF ger hjärnskador. Jag tar dig som en varningsklocka.

Skapad av Anders sön, juli 21, 2013 13:43:47

Jag har aldrig sett någon kunna förklara varför det finns så många galningar bland de som propagerar LCHF. Det är svårt att veta vad som är orsak och vad som är verkan. En förklaring skulle ju kunna vara att LCHF skadar hjärnan. Även om jag inte tror det så finns ju
varningsklockorna och men borde kanske göra bättre undersökningar. Men sambandet kvarstår oavsett detta och jag skulle gärna vilja ha en bra förklaring.


Skapad av Mariann mån, juli 02, 2012 14:19:07

De sista två meningarna är intressanta då jag kanske är en av dessa, när tror han att han återkommer med detta?Väntat så länge ;)

Skapad av John tor, februari 23, 2012 10:37:05

Hej Ralf!

Har funderat en del på medias varningar kring kött och cancer. Jag äter ganska mkt kött och framförallt en hel del fläsk och bacon. Fläsk fri från rökarom är ju inga problem att hitta men utbudet av KRAV-godkänt kött och frånvaron av natriumnitrit (E250) är ju inte det lättaste att hitta. Kan det finnas någon sanning med teorin att natriumnitrit bildar nitrosaminer under nedbrytningen? Det skall ju tydligen vara cancerframkallande och därför har varningarna inget med köttet i sig att göra. Dessutom används ju natriumbensoat (E211) ganska flitigt och denna tillsats har ju till och med coca cola tagit bort då ämnet har visat sig orsaka förändringar i DNA med cellförändring som följd. Både E202 och E211 skall tydligen lösa upp cellväggarna i lungorna och framförallt orsaka KOL hos rökare. Vi vet ju att tillsatserna inte är bra för oss och de flesta processas fram från majs eller soja.

En annan sak som jag funderar på är om du känner dig säker då du sprider dessa budskap. Jag har själv börjat föreläsa och har inspirerats av både dig, Mats-Eric Nilsson och Gary Taubes. Kan man känna sig trygg då man rotar i den makt som ligger bakom dagens kost och medicin? Det påstås till och med från vissa källor att Codex Alimentarius är någon form av befolkningskontroll som bara tillåter vetenskap godkänd av FAO hos medlemsländerna. På så vis skall man tydligen kunna förbjuda all alternativ medicin (läs naturläkemedel) som inte har någon vetenskaplig förankring. Samtidigt inrättar man vaccinationsprogram etc. i avsikt att förgifta friska människor.

Finns det risker och är det verkligen säkert att konsumera kött som innehåller E202, E211 och framförallt E250?

Tack för en fantastisk bok!

Med vänlig hälsning

John

Skapad av Ralf Sundberg ons, februari 22, 2012 16:37:48

Hjärnan innehåller massor med fett vilket är nödvändigt för nervcellers funktion. Likaså är hjärnan vårt mest kolesterolrika organ. Särskilt gäller detta isoleringsmaterialet myelin som behöver mängder av långa omega-3-fettsyror och kolesterol och fetter för snabb impulsöverföring och därmed reaktions- och tankesnabbhet. Nyligen träffade jag en forskare i teoretisk fysik som fått insatt statiner av en annan läkare. Han berättade att hans kreativitet och intelligens kändes som bortblåst och han var därför tvungen att sluta med medicineringen. Då fungerade han åter på sin vanliga nivå.

Skapad av tina ons, februari 22, 2012 14:40:21

Blir lite frustrerad, tycker det snarare verkar som om det FATTAS ÄKTA fett i hjärnan eller???

http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-alzheimers/

Skapad av Sten Bsell fre, februari 17, 2012 20:11:42

Ar inte den studie som ligger till grund for dom flesta pastaendena om lchf's farlighet studien av Holly Taylor fran Tufts University ? Man vet att en lchf diet skapar overgangesproblem efter nagan vecka och valjer da att testa deltagarna under overgangstiden i stallet for efter stabilisering! Minnesmaster Ribbing forklarar tydligt pa Kostdoktorns blogg. Som trost till oss hjarntrotta angav Taylor att de mentala problemen forsvann sa snart kolhydratsintaget hojdes, man hade alltsa bestamt att bara kora kort tid for att inte riskera att fa fram "fel resultat". Ribbing havdar att efter inkorsveckan gar mentala funktioner upp over startlaget, nagot aven jag markt ! Studien ar mycket valspridd i tidningar och nat och har sakert haft en stor genomslagskraft. En till till boken, Ralf?

Vem sponsrade studien? Var finnes texten?

Skapad av Ralf Sundberg tor, februari 16, 2012 12:26:43

Jag läser just nu en mycket intressant bok av de namnkunniga forskarna Jeff Volek och Stephen Phinney om vetenskapen bakom lågkolhydratkost. De beskriver mycket riktigt att allt som inte är lågfettskost brukar kallas för högfettskost, alltså även när den absoluta mängden kolhydrater är hög. Detta bidrar i hög grad till förvirringen!

Boken har titeln "The Art and Science of Low Carbohydrate Living". Finns på Amazon. Rekommenderas varmt!

Skapad av Uffe tor, februari 16, 2012 11:33:16

Man kan "bevisa" all föda som farlig, om man får mata på med socker eller transfetter i sina "vetenskapliga" studier. Sedan kollar man naturligtvis inte upp vad sockret, respektive transfetterna hade för roll i sammanhanget. Sammantaget kan man säga det INTE finns EN enda studie, värd namnet, som berör stenålderskost eller strikt LCHF. Etiska nämnder tillåter nämligen inte "så farliga" studier utförs på människor. Man styr alltså, medvetet eller omedvetet, målriktningen - förutfattad konsensus är bara förnamnet. Har jag uppfattat allt rätt?

Skapad av F ons, februari 15, 2012 12:40:50

Ralf,

Om jag förstår dig rätt så är inte Taconic D12492 bara en högfettkost utan även en högsockerkost och att den höga sockerhalten(fruktos) är den troliga orsaken till skadorna.

Skulle du inte kunna redovisa dom procentuella skillnaderna i socker och fetthalt mellan dom olika dieterna i studien?

Nedan ber du mig göra det själv men eftersom jag är novis i området är risken att jag gör ett misstag i avläsandet av innehållsförteckningarna.

Skapad av Ralf Sundberg ons, februari 15, 2012 08:33:59

Disackariden sackaros, eller sukros, dvs, vanligt socker bryts ned i tunntarmen till fruktos och glukos.

Skapad av Josef Boberg tis, februari 14, 2012 20:56:49

Vad innehöll den så kallade högfettskosten?

Vad LCHF-kosten normalt består av finns det uppgifter om här http://annikadahlqvist.com/2012/02/14/mitt-kostprogram-2005

Skapad av Ankan tis, februari 14, 2012 08:13:41

Reagerade på att du säger att socker innehåller lika delar glukos och fruktos.

Socker innehåller väl 100% disackarider. Monosackarider är vad glukos/fruktos består av som kroppen kan ta upp direkt utan att levern behöver bryta isär det.

Jag har en teori vad gäller olika långa kedjor av kolhydrater, nämligen att kombinationen av monosackarider, disackarider och polysackarider är värst i samband med intag av fett.

Men att förekomst av mindre doser av monosackarider, dvs glukos, fruktos och så vidare är det "bästa" av det sämsta - förutom om man är diabetiker.

Anledningen är att monosackariderna inte belastar levern i onödan och inte heller bestämmer då levern att monosackariderna ska lagras undan heller.

Det andra är att blodsockret må gå upp fort av monosackarider, men det bränns av cellerna utan problem, lättast och blodsockret går ner fort igen.

Disackarider belastar däremot blodsockret under 4-5 timmar framöver. Polysackarider ännu längre eftersom dessa är de mest långsamma kolhydraterna som lagras mest av levern.

Om jag (som går på LCHF) får i mig något socker får det alltså bli små mängder eller det som innehåller endast (helst) monosackarider. Därför då går blodrockret och insulinet ner fort igen och kroppen går tillbaka på fettförbränningen.

Men då pratar vi inte kontinuerligt intag. Dricker man till exempel läsk som många ungdomar gör, som enbart innehåller fruktsocker, så skulle det givetvis hålla sötsuget uppe och försörja kroppen med snabb energi så att insulinnivåerna är för höga och fettförbränningen åsidosätts.

Med andra ord är det inte konstigt att folk får höga blodfettsvärden om de äter mycket friterad potatis och sådant som är panerat med brödsmulor och vetemjöl. Ni ser mönstret va? Dessa består av disackarider (mediumsnabba kolhydrater), men MEST av polysackarider (som är kända med annat ord som STÄRKELSE och är de mest långsamma kolhydraterna och de som levern lagrar upp reserv av också mest).

Så vi som äter LCHF kan med all säkerhet dricka te med en LITEN dutt honung någon gång utan att det påverkar (såvida man inte är diabetiker eller liknande). Med tanke på hur sött man upplever allt efter bara 4 månader på LCHF så handlar det om 1/10 av vad de flesta brukade sleva i sitt te innan.

Jag upplever LCHF som mycket mer ekonomisk gastronomi än tidigare. De som säger att LCHF är dyrt och tär på miljön vet inte vad det snackar om.

Skapad av Pasi tis, februari 14, 2012 01:01:21

Det vore konstigt och ologiskt om människan, som skapat sin stora hjärna innan spannmålsrevolutionen - under sin tid som storviltsjägare och fiskare - skulle få skador av kosten som byggde den stora hjärnan.
Om råttor får hjärnskador av socker, fett eller nåt annat behöver man knappast bry sig om - inte förrän det finns evidens för att råttan och människan reagerar på samma sätt (CEA borde använda sin hjärna lite mer).:-P

När de tittar på mänskliga hjärnor som fått ketogen kost så har man mig veterligen inte hittat några skador - men studier på KD finns ju heller inte i överflöd.

Men denna artikeln är intressant, även om det knappast är nyheter - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1528-1167.2007.00915.x/full

Skapad av Sigge mån, februari 13, 2012 22:04:06

Den klassiska mus-mördar-dieten. Bättre detaljer om dess fettsammansättning här http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/11/this-just-in-infamous-lard-based-high.html och en kommentar om studien här http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2012/01/used-brain-for-sale-one-careful-owner.html.

Skapad av Ralf Sundberg mån, februari 13, 2012 15:01:11

Fredrik,

När man inte hittar uppgifterna om vad kosten innehåller i artikeln, så är det ytterst få som bemödar sig att göra det av läsarna, och troligen har inte ens författarna till artikeln funderat över något annat än att det är en högfettskost.


Låt mig ta ett exempel från en av de institutioner jag jobbat vid. Vi hade en japansk forskare som av professorn föreslogs att undersöka betydelsen av brist på selen i kosten, vad gäller förekomsten av skador av fria radikaler. Man beställde således selenfri kost, utan att fundera över vad den innehöll eller ens vad den kostade. Detta ledde till att forskningsbudgeten sprängdes, men detta och månader av arbete resulterade inte i en enda publikation!


Kolla själv vad högfettsdieten innehöll! Och kolla vad det står att normaldieten innehöll.

Står det i abstract? Står det i publikationen?


Jag menar inte att dessa forskare medvetet undertryckte data. Men de har dragit förhastade slutsatser genom att inte fundera tillräckligt och jämföra med vad som tidigare publicerats. Så är det med de flesta av oss forskare.


Men jag kommer lite senare att berätta varför detta är en viktig studie och vad vi kanske ytterligare kan lära oss av den.Skapad av Anders S mån, februari 13, 2012 13:28:48

En hel del casein också.. Gissningsvis A1-casein. CEA har i ett tidigare TV4 inslag förra året varnat för både vete och mjölk. Äter man LCHF undviker man bägge delarna så det vore kanske bättre att hitta det som är gemensamt än söka konflikt.

Sök på "A1 BCM7 casein milk" och "dwarf wheat belly exorphin naloxone"

Skapad av Fredrik mån, februari 13, 2012 12:44:55

Hej Ralf,

Några kommentarer på inlägget.

1) Den viktigaste är: Vad innehöll den så kallade högfettskosten? Det uppgav nämligen inte artikeln.

Artikeln innehåller den informationen (som referens). Du har ju själv använt dig av referensen, hur kan du då påstå att den inte uppges?

2) En hel del socker alltså. Absolut inte LCHF! Det förklarar saken.

Hur stor andel socker? Denna andel bör också jämföras med "normal" diet? Det är väl den jämförelsen som är intressant i detta fall?

3) mycket talar för att fruktos i sockret är det som ger upphov till de påvisade skadorna.


Ett förhastad slutsats iom att jämförelsen med normal % sockerhalt inte tas upp!

MVH

Fredrik


Skapad av Karl E. Arfors mån, februari 13, 2012 10:34:51

Heja Ralf,

Precis rätta taget, hon förstår inte heller att råttor blir väldigt stressade i laboratoriemiljö och får dom dessutom socker i mängd blir det inte bra alls. Samma resultat som Fratiglioni på Huddinge visar i Alzheimerstudien - vid högre sockernivåer 69% mer Alzheimers

Skapad av jon mån, februari 13, 2012 10:28:24

Frågan kvarstår ju om dessa feta människor blev feta av fett eller av socker...